INTERREG II, M 6.3

Δημιουργία Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Μακεδονίας & αντίστοιχων ιδρυμάτων των όμορων χωρών σε θέματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης & Διοίκησης & Λειτουργίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Αριθ. Εγκριτικής Απόφασης: 47150/ΚΠ 4022/ 09 31/12/99



Συντονιστής: Πανεπιστήμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1/7/2000- 31/10/2001
Ολοκληρώθηκαν όλες οι δράσεις του προγράμματος, οι οποίες αναλύονται στη συνέχεια:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: 
Παροχή Τεχνικής / Επιστημονικής Βοήθειας μέσω ανταλλαγής ομάδων εργασίας


Περιγραφή υλοποίησης έργου
Στα πλαίσια του προγράμματος, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προέβηκε στην υλοποίηση δύο διακρατικών συναντήσεων. Η πρώτη διακρατική συνάντηση των ομάδων εργασίας έγινε στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον Μάιο 2001 ενώ η δεύτερη διακρατική συνάντηση της ομάδας εργασίας πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2001 στα Σκόπια στις εγκαταστάσεις του St. Cyril & Methodius Institute

Κατά τη διάρκεια και των δύο συναντήσεων, οι δύο ομάδες εργασίες προέβηκαν στην ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που αφορούν το γνωστικό αντικείμενο του έργου, δηλαδή τη Χρηματοοικονομική Διοίκηση και τις εφαρμογές της στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες. Γεγονός που συντέλεσε στο να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των ομάδων εργασίας, την οποία και οι δύο πλευρές ευελπιστούν να την αξιοποιήσουν για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους (σύγχρονη γνώση και εκπαίδευση). 

Τέλος, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η Ελληνική ομάδα εργασίας παρουσίασε τους οδηγούς που εκπονούνταν κατά τη διάρκεια του έργου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους όμορους εταίρους να σχολιάσουν αλλά και να προβούν και σε προτάσεις για καλυτέρευση των οδηγών. 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: 
Διοργάνωση Συνεδρίου


Περιγραφή υλοποίησης έργου
Τον Ιούνιο 2001, (28 & 29 Ιουνίου) το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προέβηκε στην υλοποίηση διεθνούς διήμερου συνεδρίου με τίτλο "Βαλκάνια: Επιχειρηματικές και Εκπαιδευτικές Προκλήσεις και Προοπτικές" στο οποίο συμμετείχαν πολλοί προσκεκλημένοι από τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ. 

Στα πλαίσια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία, είτε επιχειρηματική είτε εκπαιδευτική. Την πρώτη ημέρα χαιρέτησε την εκδήλωση ο κος. Τσιότρας Γεώργιος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ μεταξύ άλλων στην εκδήλωση μίλησαν ο κος. Φαρμάκης Χρήστος, Εμπορικός Ακόλουθος της Ελλάδος στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ο κος. Phillips John, European Agency for Reconstruction, ο οποίος αναφέρθηκε στην δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη ΝότιοΑνατολική Ευρώπη, η κα. Χατζηεμμανουήλ Τατιάνα από την Παγκόσμια Τράπεζα που αναφέρθηκε στις Επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν τέσσερα workgroup sessions τα οποία είχαν ως θέματα: επενδυτικές ευκαιρίες και πολιτικές, οικονομικές στρατηγικές και πολιτικές, οργανωτικά και τεχνολογικά θέματα και τέλος πληθυσμιακές δυναμικές. Η πραγματοποίηση των workgroup sessions έγινε με την άμεση συνεργασία και εμπλοκή των εταίρων από τις όμορες χώρες που συνεργάστηκαν στενά με την Ελληνική οργανωτική επιτροπή πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. 
 


ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: 
Ταξίδια - Ανταλλαγές μεταπτυχιακών & διδακτορικών φοιτητών


Περιγραφή υλοποίησης έργου
Οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν τρία ταξίδια με ανταλλαγές μεταπτυχιακών & διδακτορικών φοιτητών, ένα στη Ελλάδα με συμμετοχή φοιτητών από την πΓΔΜ και τη Βουλγαρία, το δεύτερο πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία με συμμετοχή 3 Ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών και το τρίτο πραγματοποιήθηκε στην πΓΔΜ με συμμετοχή 4 Ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών. Το πρώτο ταξίδι μεταπτυχιακών φοιτητών πραγματοποιήθηκε με μετακίνηση φοιτητών από την πΓΔΜ και τη Βουλγαρία, οι οποίοι συμμετείχαν και στην συνάντηση της ομάδας εργασίας στη Θεσσαλονίκη το Μάιο 2001. Το δεύτερο ταξίδι, στο οποίο συμμετείχαν 3 Έλληνες φοιτητές, συνέπεσε με την συνάντηση της ομάδας εργασίας στο D. Tsenov Academy of Economics στο Svishtov της Βουλγαρίας, τον Οκτώβριο 2001. Το τρίτο ταξίδι στο οποίο συμμετείχαν 4 Έλληνες φοιτητές, συνέπεσε με την συνάντηση της ομάδας εργασίας στο St. Cyril & Methodius Institute στα Σκόπια της πΓΔΜ, τον Οκτώβριο 2001. 

Στόχος των ανταλλαγών μεταπτυχιακών φοιτητών ήταν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και η ενεργός συμμετοχή τους στην συνολική υλοποίηση του προγράμματος και των επιμέρους δράσεων του. Το όλο εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα επιτυχές διότι έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές και των δύο χωρών να ενημερωθούν αλλά και να ανταλλάξουν ιδέες και γνώσεις σε θέματα / προβλήματα που απασχολούν τις ΜΜΕ των χωρών τους. 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: 
Μελέτες & έκδοση οδηγών τεχνικής βοήθειας


Περιγραφή υλοποίησης έργου
Το έργο περιλάμβανε την εκπόνηση τεσσάρων μελετών πάνω σε χρηματοοικονομικά θέματα που απασχολούν τις Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις όμορες χώρες.
Ειδικότερα, στα πλαίσια του έργου εκπονήθηκαν οι παρακάτω μελέτες, οι οποίες εκδόθηκαν και αποτελούν οδηγούς τεχνικής βοήθειας για όλους τους ενδιαφερόμενους.

 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: 
Αξιοποίηση του υπάρχοντος web site του Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Περιγραφή υλοποίησης έργου
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η αξιοποίηση της τεχνολογίας της πληροφορικής προς την κατεύθυνση της οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων διευκολύνοντας τον όγκο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τους, την ταχύτητα και την σύναψη σταθερών και δομημένων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ τους. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε μέσα από την αξιοποίηση του υπάρχοντος site του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το οποίο εμπλουτίστηκε και περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν το πρόγραμμα, όπως περίληψη των πεπραγμένων του, τη δυνατότητα download των παραδοτέων του έργου, αναφορές πάνω στα αποτελέσματα των διακρατικών συναντήσεων καθώς και τα πεπραγμένα του συνεδρίου.

  Κορυφή